zaterdag 19 oktober 2019 Varkenswangetjes op de Egg (Kamado)

 

Het is zo goed als herfst! En hoewel varkenswangetjes het volledige jaar door smaken, past het perfect bij dit grauwe weer. Het is ook een heel fijn recept om op voorhand klaar te maken, zodat je dit net vlug even terug opwarmt als je bezoek toekomt. Het heerlijke stoofpotje een nachtje laten trekken maakt het trouwens nog een pak beter

 

Laat ons vlug even op voorhand nadenken wat er bij die varkenswangetjes past. Omdat het een heel weekend gaat regenen en ik morgen mijn bezoek graag wat gezelschap wil houden, houden we het simpel:

  • Een fris slaatje van sjalot, tomaat, slahart en parmezaan met basilicum olijfolie en citroensap
  • Lekker dikke steakfrieten
  • Uiteraard onze stoofpotje van varkenswangetjes
  • Een biertje voor er bij

Het bier

Ons stoofpotje maken we met een lekker biertje er bij... Ik ben een grote fan van de Blauwe Chimay. Dit is een heel donker biertje maar toch toegankelijk en zacht van smaak. Het leuke een saus met bier maken is dat je het kan serveren met het zelfde biertje er bij. Dit past uiteraard fantastisch samen.

Benodigdheden

  • Een kamado of andere bbq waarvan we het deksel dicht kunnen doen en die we bij voorkeur 4 uur lang op een constante temperatuur kan houden. Ik werk altijd met kamado bbq's die hier ideaal voor zijn. Ik maak vandaag dit recept klaar op de Kamado Joe classic 2.
  • Een dutch oven
  • Een hitteschild (niet nodig maar maakt het iets makkelijker om de temperatuur laag te houden)

De ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor het stoofpotje:

  • 1300 gram varkenswangetjes (Op de moment van schrijven had ik honger)
  • Bakboter
  • 3 blauwe chimays (een paar extra voor bij het eten is aan te raden uiteraard)
  • 3 boterhammetjes met een dikke laag mosterd (voor in te dikken)
  • 2 rode ajuinen
  • 2 eetlepels rode wijnazijn (liefst cabernet sauvignon azijn)
  • 1 eetlepel soja saus
  • 1 eetlepel worcestershire saus
  • 2 eetlepels Honing
  • Peper (afkruiden naar gevoel)
  • Zout (afkruiden naar gevoel)
  • Lookgranulaat(afkruiden naar gevoel)
  • 2 rookchunks, ik gebruik hickory
  • 2 eetlepels Perenstroop of luikse stroop

Ingrediënten voor het slaatje:

  • 4 slaharten
  • 3 tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 citroen
  • provencaalse kruiden
  • 30 gram gemalen permezaan
  • Basilicum olijfolie
  • Peper, zout en lookgranulaat (opnieuw afkruiden naar eigen smaak)

Leten we starten!

De varkenswangetjes grillen op de egg (Kamado)

We willen niet alleen dat onze varkenswangetjes mals zijn, maar ook een bite hebben. Daarom gaan we die eerst afgrillen in het vuur.

Steek de bbq's aan met het deksel open. Dit doen we omdat we niet willen dat de dome al opwarmt. We willen uiteindelijk onze temperatuur vrij laag houden hierna. Eens de de kolen aanstaan grillen we de varkenswangetjes kort net boven het vuur. Dit geeft die lekkere bite aan de varkenswangetjes. Voeg daarna de platesetter toe, sluit het deksel en stel de temperatuur in op 120 graden.

 

 

Starten met de saus

De saus voorbereiden doe ik vlug even aan het fornuis... (Is nog net iets makkelijker dan op de bbq)

Eerst snijden we de ajuinen in de gewenste grootte. Daarna smelten we een klontje boter in onze dutch oven op het vuur en bakken we de ajuinen tot ze een lichtbruin kleurtje hebben. Hierna voegen we de honing, perenstroop, peper, zout, lookgranulaat, rode wijnazijn, soja saus en 3 biertjes toe.  Snijd de varkenswangetjes in stukken van de gewenste grootte en voeg ze toe aan de saus.
Als laatste leggen we de 3 boterhammetjes met mosterd omgekeerd op het vlees.

4 uur op de bbq

Haal het inmiddels warme hitteschild van de bbq en leg 2 rookchunks in de kolen waar het vuur goed brandt. Ik verkies hier chunks boven snippers omdat deze langer en minder fel roken. Nu plaatsen we  het hitteschild terug samen met de roosters en zetten daar de dutch oven op zonder deksel. Anders kunnen we het net zo goed op het fornuis klaarmaken ;-) Nu kunnen we de kamado 4 uur zijn werk laten doen...

 

Wachten

4 uur lang wachten is niet altijd even fijn, maar je hoeft heus niet bij je bbq te blijven. Om de de 45 min eens roeren is genoeg. Afhankelijk van hoeveel as er vrijkomt op het einde bij het opendoen van het deksel kan je eventueel het deksel van je dutch oven er op zetten.

 

Proef van de saus en kruid indien nodig nog een beetje af met peper zout en look. Hieronder zie je nogmaals het proces. De laatste foto is het kleur waar we ongeveer op doelen.

Na een nachtje te laten trekken

We hebben de saus laten afkoelen en een nachtje laten trekken. Binnen een uur komt ons bezoek toe... Tijd om te beginnen aan ons slaatje.

Eerst snijden we een sjalotje heel fijn en voegen we die toe in een kom. Daarna snijden we 4 tomaten in 4, halen we de pitjes en de harten er uit, snijden we het vruchtvlees in kleine blokjes en voegen we die ook toe aan de kom. Daarna snijden we 4 slaharten tot 2 cm voor het einde en voegen we die ook toe.

Besprenkel met peper, zout, lookpoeder, parmezaan en provencaalse kruiden. Giet en goede scheut basilicum olijfolie over het geheel en meng goed door elkaar. Dit kan je ovetrekken met plastiekfolie en bewaren in de koelkast.

 

Serveren

10 minuutjes op voorhand de saus opwarmen met het deksel er op. Het is altijd fijn om het stoofpotje in kleine stoofpotjes te verdelen en zo te serveren, dan blijft het langer warm. Klaar is kees! Ik hoop dat je iets bijgeleerd hebt en smakelijk!

Geschreven door: Brecht Billiet
Oct 19